Hørehæmmede kan nemt telefonerer | telefoner med teleslynge

Vidste du at en telefon med teleslynger virker med høreapparater?

– Der findes i dag flere telefoner, der på forskellig måde imødekommer de særlige behov, der opstår med alderen. De fleste ældre oplever, at hørelsen bliver dårligere med tiden, og derfor skal lydstyr-ken kunne justeres gradvist opad. Det samme gælder ringetoner. De skal kunne justeres, så de altid er på et passende niveau. Ofte kommer der så senere et høreapparat indover, og så skal ens telefon også helst kunne fungere sammen med det.

– Nogle telefoner har en så god højtaler, at samtaler tydeligt kan høres i et høreapparat. Men der findes også telefoner, hvor højtaleren har en dårlig kvalitet. Det problem kan løses ved at tilkoble en såkaldt teleslynge. Men der findes også flere telefoner, hvor en sådan teleslynge er indbygget.

En teleslynge kendes jo eksempelvis fra kirkerum, hvor den rungende lyd kan gøre det meget svært at fange præstens vise ord. Især med høreapparat. Med teleslynge i rummet vil det ofte være omvendt, så det er lettest at følge med for de i menigheden, der har høreapparat. Teleslyngen videregiver nemlig den rene lyd fra en mikrofon helt oppe ved taleren. Fidusen er, at høreapparatet frem for at forstærke alle de lydbølger, der når øret, i stedet opfanger magnetiske impulser fra teleslyngen i sin ”telespole”. Telespolen omdanner de magnetiske impulser til lyd, der dannes direkte i øret. Derved frasorteres forstyrrende lyd fra andre kilder. Der fås i dag både mobiltelefoner og fastnettelefoner med teleslynge. Med telespolen aktiveret, leverer høreapparatet den rene lyd fra telefonen, og man undgår de hyl, der nemt kommer fra akustisk tilbagekobling i høreapparatet.

Telefoner til hørehæmmede kan ofte i dag bruges hele vejen fra det begyndende tab af hørelse til hørelsen er stærkt begrænset.

Andre gode hjælpemidler
Med alderen kommer også andre skavanker til. Synes og mobiliteten svækkes ofte. Det kræver tilsvarende design og funktioner – fjernbetjening, nødkald, og den slags. Og selvfølgelig store trykknapper på telefonen. Nogle har behov i den mere tunge ende, og her kan en såkaldt nummersender være til hjælp. Opringning kræver kun tryk på en fototast. Her kan selv folk med eksempelvis milde grader af Alzheimer’s komme i kontakt med deres nærmeste. Til nedsat syn findes endda en nummersender, der er stemmeaktiveret. Eller hvad med en ret almindelig mobiltelefon, der er så forenklet, at brugsvejledningen helt kan undværes? Perfekt til ældre.