Download

Hvad betyder det at lave et download?

At downloade er et begreb man ofte støder på i dagens computeriserede Danmark. Bag begrebet ligger den simple handling at hente en fil, ned fra en server til ens computer, ved hjælp af internettet. I dag har man muligheden for både at downloade filer, ved hjælp af ens computer, mobiltelefon eller ethvert andet apparat med ledig diskplads og internetadgang. Når man downloader en fil, hvilket kan være et stykke musik, en film, et billede eller et simpelt Word-dokument fra en ven, opretter man en forbindelse til en server, hvori filen er placeret. Fra denne server hentes filen ned til ens egen enhed – mobiltelefon eller computer – ved hjælp af internettet.

Hvor hurtigt man downloader, afhænger af hvor belastet serveren, man downloader fra, er, samt hvor hurtig ens egen internetforbindelse er.
Et stykke musik på 5-6MB (megabyte) kan i dag downloades på meget få sekunder i de fleste danske hjem. Selve det at downloade har fået et noget blakket ry de seneste par år grundet det faktum, at flere og flere danskere downloader ulovlige filer – f.eks. musik og film beskyttet af ophavsbeskyttelse – ned på deres mobiltelefoner og computere. Man skal dog huske på, at det aldrig er ulovligt at downloade – det, man downloader, kan dog meget vel være beskyttet. I forhold til mobiltelefoner downloader man ofte manualen fra internettet, eller ekstra drivers til telefonen, for at få den til at fungere optimalt. Tilsvarende findes begrebet ’upload’, hvor man overfører en fil fra ens computer til en server – den præcis modsatte handling.