“Vi ældre bliver hægtet af, hvis vi aldrig følger med”
Mads var ude til en snak over en kop kaffe med 77-årige Anni fra Odense, for at høre hvordan det går med hendes nye Doro Smartphone. Hun kan i højeste grad anbefale hendes veninder, at give sig i kast med en smartphone, da den har gjort det meget nemmere for hende at holde kontakten til venner og familie. Her får du hendes oplevelser om hvorfor det er nødvendigt for ældre, at have sig en smartphone, og ikke mindst, hendes 3 råd til hvordan du kan blive godt kørende med den.
Fristet af at kunne sende og modtage billeder
Du genkender sikkert også lignende oplevelser som Annis.
Hendes veninder prøver at sende hende billeder til hendes Nokia, men uden held. Det eneste man modtager er blot teksten “ingen fil” – og det er lidt irriterende. “Så må du få dig en telefon der kan modtage billeder”, blev der sagt.
Hun blev endnu mere varm på idéen om en smartphone igennem hendes børnebørn. De kommer forbi og viser rigtigt frem, hvad deres smarte mobiltelefoner kan. Man føler sig meget udenfor deres leg, når man selv sidder med en gammel Nokia, men på et tidspunkt sagde en af Annis børnebørn til hende: “du skal altså have dig sådan én, mormor! Så kan vi sende billeder til hinanden”. Og vupti! Til jul fik Anni den nye Doro 8050 Smartphone, i julegave af hendes børnebørn.
Hun siger den er nem at bruge og er nu blevet godt kørende på Google og Facebook, så hun bedre kan følge med i hvad børnebørnene sidder og fortæller. Anni har også fået installeret Messenger-appen, så hun kan holde kontakten til hendes familie i Skotland. “Det gav jo god mening – jeg var nødt til at komme med”, siger hun.
Annis 3 råd til ældre, der overvejer om DE skal have sig en smartphone:
1. råd: Tag ét skridt af gangen
For at blive ven med sin smartphone råder Anni folk til at tage det stille og roligt. Som Anni siger “jeg kan ikke alle funktionerne, men jeg tager det skridt for skridt og så kommer det nok det hele til sidst. Jeg behøver jo ikke lære det hele på én dag jo!”
Første skridt var at blive fortrolig med telefon- og sms-funktionen. Derefter kom hun på internettet og tredje skridt var at kunne fotografere. Fjerde trin på stigen er at sende og modtage billeder. Nu siger Anni, at hun allerede ser frem til næste etape, som står på at kunne vise vej, for det synes hun ikke hun er for god til, så det ville være fantastisk.
2. råd: “Man skal bare være interesseret, så kommer det hen ad vejen!”
Man kan altid spørge sine børnebørn til hjælp, men “ellers finder jeg ud af det hen af vejen – jeg skal jo lære det” siger hun. “Det er bare at vænne sig til den”
“Så lang tid at vi kan klare det, bør vi klare det selv!”
3. råd: Mobilen giver hjælp til selvhjælp
Nu har Anni vænnet sig til mobilen og nu synes hun den er go’. Faktisk har mobilen en hjælpe-funktion hun har været glad for. Bare med et tryk på “hjælp”, giver den hjælp til indstillinger og alt muligt. Der er både skridttæller og nødkald, man kan give sig i kast med. Man kan få hjælp til det hele dér.
Det var i allerhøjeste grad nogle lærerige oplevelser og nogle gode råd Anni delte ud af. Hvis du vil se vores udvalg af smartphones, så du også kan blive lige så godt kørende som Anni, kan du trykke her for at se smartphones til ældre.