Hvad er vigtigt at vide om coronapasset, når du vil ud og spise eller en tur i biffen eller til frisøren? Vi trænger mere eller mindre alle sammen til at få ordnet håret ved frisøren og få et godt måltid mad ude. Det kan du kun, hvis du er armeret med et coronapas. Men hvad pokker er nu det for noget? Hvordan får man sådan ét, hvor skal det bruges og hvordan fungerer det? Vi har forsøgt at samle den vigtigste viden om coronapasset, til dig her.

Hvad er et coronapas?

Et coronapas er kort sagt en måde at dokumentere, at du som medborger ikke smitter med corona. Den viser, at du enten er vaccineret, har tidligere været smittet, eller har testet negativ for COVID-19 i løbet af de seneste 72 timer. Du kan få dit coronapas digitalt eller analogt, som vi vil forklare nærmere længere nede i artiklen.

Hvor skal du bruge et coronapas?

Vi har to tommelfingerregler, der gør det nemmere at finde rundt i reglerne. 

Den første tommelfingerregel: så snart du skal deltage i arrangementer indenfor, så vil du typisk skulle fremvise et gyldigt coronapas. Restauranter og caféer er et godt eksempel på det. Ved udendørsservering på en restaurant skal du f.eks. ikke fremvise et coronapas, det er kun hvis du vil indenfor og sidde i restauranten.

Den anden tommelfingerregel: hvis du skal deltage i store udendørs arrangementer, med mange mennesker, skal du kunne fremvise et gyldigt coronapas. Zoologisk have og fodboldkampe er et godt eksempel på det. Selvom begge ting er en udendørs aktivitet, er mængden af mennesker så stor, at man hellere må vide sig sikker, med et krav om coronapas. 

Frisør? Krav på coronapas
Forlystelsespark? Krav på coronapas
Biograf? Også krav på coronapas.

Hvis du er i tvivl, kan du med fordel ringe til det sted du skal hen og spørg ind til deres nuværende retningslinjer.
Du kan holde dig opdateret på de nyeste opdateringer fra regeringen inde på coronasmitte.dk.

Hvis du har spørgsmål til COVID-19, eller hvordan du skal forholde dig, kan du også ringe til Den myndighedsfælles coronahotline på
telefonnummer: 70 20 02 33.

Skal du være færdigvaccineret for at få et coronapas?

Du får et coronapas, allerede efter dit første vaccinestik for Covid-19. 14 dage efter dit første stik, kan du bruge din vacinations dokumentation, som coronapas. Alle uden et NemID der får deres sidste stik og bliver færdigvaccinerede, vil få et printet coronapas med posten, efter stik nr. 2. Du kan også ringe ind til myndighedernes telefonservice, her kan alle, der er færdigvaccinerede, bestille en printet version af deres corona vaccinepas.
Myndighedernes telefonservice finder du på telefonnummer 44 22 77 74.

Du kan også få et coronapas på andre måder. Har du fået en negativ test inden for 72 timer, hvor både PCR og lyntesten gælder, tæller de også som et midlertidigt coronapas.
En positiv coronatest, hvor du er erklæret rask, kan også fungerer som et coronapas. Inden for 6 måneder af din positive coronatest, fungerer den som et gyldigt coronapas. Indenfor 14 dage efter du er testet positiv, vil du dog ikke kunne få et coronapas.

Hvem er undtaget for at vise coronapas?

  • Børn under 15 år
  • Unge mellem 15 og 17 år der laver fritids- og idrætsaktiviterer.
  • Personer der fritaget af medicinske årsager, eller som følge af en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse.
Hvor kan du så se dit coronapas henne?

Der er en lang række forskellige steder du kan se dit coronapas. Du kan se dit coronapas via et link ved lyntest. Du kan også se dit coronapas på sundhed.dk, MinSundhed app eller Coronapas app’en.
De fleste større byer har et lyntest center, hvor man kan komme ind uden tidsbestilling. Her har du typisk svaret på din test efter 15 minutter.

Hvordan ser du dit coronapas på din telefon?

Der er rigtig mange der kommer til at skulle bruge et coronapas det næste lange stykke tid, derfor er der en risiko for at opleve ventetid, når du forsøger at se dit coronapas på sundhed.dk eller via MinSundhed eller coronapas app. Du kan se en kort visuel og skreven gennemgang af sundhed.dk og MinSundhed app’en fra coronasmitte.dk

Lyntest

Er du inde og få en lyntest, kan du enten bede om at få en printet attest på, at du er testet negativ. Du kan også oplyse dit telefonnummer, hvorefter du modtager et link. Når testen ligger klar skal du bare trykke på linket, der leder dig videre til en hjemmeside. Her skal du indtaste dit cpr nummer og du kan se dit testresultat.

sundhed.dk

På hjemmesiden sundhed.dk, kan du logge ind med NemID og se dine forskellige mulige coronapas. Du vil under overblik kunne se to faner der hedder Coronapas Covid – 19 test og Coronapas Covid-19 vaccination. Begge dele fungerer som coronapas, det er vigtigt at du downloader dit coronapas til din telefon eller computer, da dit pas først får et gyldigt dokument ID når det downloades.

MinSundhed app

MinSundhed app er kort fortalt app versionen af hjemmesiden sundhed.dk. Her kan du se alle de samme oplysninger, som du kan på hjemmesiden. Vil du ofte bruge din mobiltelefon til at vise dit coronapas, kan du vise dit coronapas via MinSundhed app’en.

Vigtigt! du kan ikke bruge Min Sundhed app’en som coronapas i udlandet, hvis du for eksempel skal over grænsen eller på ferie.
Du skal logge ind med NemID første gang du åbner app’en. Herefter kan du vælge om du fortsat vil bruge NemID, eller vil lave en firecifret kode eller bruge fingeraftryk, til at logge ind med.
Når du er logget ind, vil du i bunden af app’en, kunne se en knap hvor der står coronapas. Her kan du se dine coronapas for test og for vaccination.

Læser du artiklen via din mobiltelefon, kan du klikke på et de to link til enten apples eller Googles App Store og blive ledt direkte til download af MinSundhed app.

Apple app store

Google Play

Coronapas app

Via coronapas app’en kan du vise via en qr kode om du har et gyldigt coronapas eller ej. Dit navn, cpr-nummer og deslige fremgår ikke i din coronapas app. Alle dine oplysninger er kodet ind i den qr kode, du vil se i app’en, hvis du har et gyldigt coronapas.

App’en viser alle typer gyldigt coronapas, der er håndteret af et test- eller vaccinationscenter. App’en

Fra 1. juli kan du også bruge coronapasset i hele EU, når du rejser. 

Du skal bruge dit NemID første gang du registrere dig i app’en. Bagefter får du muligheden for at lave en kode og enten fortsat logge ind med den eller anden form for verifikation såsom fingeraftryk eller ansigtsgenkendelse, hvis din mobiltelefon understøtter det.

Læser du artiklen via din mobiltelefon, kan du klikke på et de to link til enten apples eller Googles App Store og blive ledt direkte til download af Coronapas app’en.

Apple app store

Google Play

Med en af de her smartphones, vil du også kunne hente corona-appen og blive godt kørende.