FPS

Hvad betyder det når der står FPS omk. en skærm?

FPS står for ‘Frames Per Second’ og er et udtryk for den frekvens en skærm viser billeder på. En typisk FPS – eller framerate, som det også kaldes – er eksempelvis på 30, hvilket betyder, at der hvert sekund vises 30 forskellige billeder på skærmen. Jo højere FPS en skærm har, des flottere og mere glidende billede vil du som seer blive udsat for. De bedste og dyreste fjernsyn har i dag FPS på 50-200 stykker, hvorved billederne bliver helt glidende. Et andet udtryk for FPS kan også være Hz for digitale skærme. For dig som bruger er det dog et fedt idet f.eks. 60 FPS er det samme 60 Hz.

Du vil ofte høre computerspillere tale om FPS som en måde at tjekke hvor godt en computer håndtere et givent computerspil på, idet FPS kan vise hvor godt ens Graffikkort, CPU eller RAM klarer sig. Har en af disse svært ved at følge med en stor datamængde på et stort computerspil, vil FPS nemlig falde og virke mere hakkende f.eks. i takt med computerens CPU ikke kan følge med.

En del producenter af gyserfilm “sniger” ofte uhyggelig billeder ind som korte billeder der kun er på skærmen i et splitsekund. En af de bedst kendte gyserfilm der gjorde brug af fps horror billeder er gyseren Eksorcisten fra 1973.