Undgå Fupopkald

Hvad kan jeg gøre ved fupopkald?

Disse opkald kommer ofte fra mange forskellige steder, men du vil ofte se en landskode og et telefonnummer. Her i efteråret 2017 er der eksempelvis mange opkald fra Liberia, der i displayet viser +231.

Telecall anbefaler først og fremmest:

  • Tjek om du kender nummeret
  • Tjek antallet af cifre. Starter nummeret med ”+45” med efterfølgende 8 cifre eller er der blot 8 cifre så er opkaldet fra Danmark. Er der flere cifre med en ukendt landekode, kan opkaldet være fup.
  • Er du i tvivl, så ring ikke tilbage!

Har du familie i udlandet, eller er vennerne ude at rejse, kan du her tjekke landekode

Fupopkald fra udlandet

Nogle gange er det blot en sælger, der vil overbevise om sit produkts fortræffelighed.
Andre gange viser telefonen opkald fra et andet land, og forbindelsen kan være afbrudt, inden du når at tage den. I perioder sker de mystiske opkald så ofte, at de omtales på nettet og i aviserne. Uanset omtale eller ej, kan der være god grund til at være ekstra opmærksom på, hvilke opkald du modtager på din mobiltelefon.

Fupopkald koster penge

Ved et fupopkald lægges der på så hurtigt, at du ikke når at besvare opkaldet, men bliver fristet til at ringe tilbage. Herved kan du komme til at ringe til et nummer, som du skal betale ekstra for at ringe til. Ofte et meget dyrt opkald til nummer med en fremmed landekode og ofte til en ”ringe-maskine”, hvis fornemste funktion er at fastholde kontakten, få dig til at ringe tilbage og derved indkassere så mange penge som muligt.

Kan vi bremse fupopkald?

Fupopkald kan give utryghed og koste dig og andre dyrt.
Hvis du mener at være udsat for fupopkald, anbefaler vi:

  • Anmeld nummeret og landekoden på din teleudbyders hjemmeside (ved udenlandsnummer)
  • Anmeld nummeret til politiet (ved danske uønskede opkald/telefonchikane)

Er du i tvivl, om du har ringet til et udenlandsk fupnummer, anbefaler vi, at du holder øje med dit forbrug på din teleudbyders hjemmeside. Her kan du se, hvilke numre du har ringet til og til hvilken pris.

Hvordan beskytter vi vores svage samfundsborgere?

Nogle mennesker kan have svært ved at beskytte sig selv mod telefonfup. Mennesker med hjerneskade, demens eller andre kognitive funktionsnedsættende lidelser kan have svært ved at forstå, at de ikke skal ringe tilbage. De kan også være nemme ofre for smarte sælgere.

DoMyDay er sikker telefoni

For at hjælpe og beskytte dem har vi udviklet et hjælpemiddel i form af en telefon, hvor der kan spærres for opkald fra fremmede.
Denne telefon, DoMyDay, forhindrer samtidig opkald fra teleselskaber, forsikringsselskaber mv., som ringer for at sælge. Mange pårørende til fx mennesker med demens eller hjerneskade har oplevet at skulle flytte abonnementer eller forsikringer tilbage, fordi den ramte har indgået en aftale.

DoMyDay er mere end en telefon

DoMyDay er udover sikker telefoni også hjælpemidlet, der

  • Strukturerer dagen
  • Fastholder kontakten med netværket
  • Fungerer som brugerens hukommelse fx at lukke vinduerne, når man går ud
  • Hjælper sundhedspersonalet med online-tjek af om fx medicinen er taget korrekt
  • Er forsynet med og find-mig-GPS-tracking
  • Er under stadig udvikling og kan så meget mere

Men det er en helt anden og meget positiv historie 🙂
Og den kan du læse mere om her: DoMyDay.dk